Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Καμία συναίσθηση (άρθρο μου στην Κυριακάτικη Μακεδονία 31/7/2016)


Η αποτυχία της κυβέρνησης σχεδόν σε όλους τους τομείς είναι πλέον δεδομένη και κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο με λογικά επιχειρήματα και έγκυρους συλλογισμούς. Σε κανέναν τομέα δεν υπάρχει βελτίωση παρά μόνο ραγδαία αποδιάρθρωση των όποιων δομών και της όποιας λειτουργικότητας υπήρχε. Οι κυβερνώντες φαίνεται να έχουν μία δική τους ατζέντα, αποσυνδεδεμένη από τις τύχες της χώρας και των πολιτών, και υπηρετούν αυτήν ως σχέδιο. Θα ρωτήσει κανείς ποια είναι αυτή η ατζέντα και με τι σχετίζεται. Η παραμονή στην εξουσία με νύχια και με δόντια ή στο χειρότερο για αυτούς σενάριο μία σταθερή κοινωνική επιρροή, που θα τους καθιστά πόλο εξουσίας -η μη υποχώρησή τους σε μεσαίο κόμμα.
Για τα πραγματικά ζητήματα δεν δείχνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Για τα αποτελέσματα των πολιτικών τους δεν δείχνουν σχεδόν κανένα ενδιαφέρον. Αντιθέτως προσπαθούν εναγωνίως να ελέγξουν ό,τι θεωρούν κρίσιμο -τα ΜΜΕ, τη δικαιοσύνη, τμήματα του κρατικού μηχανισμού- γνωρίζοντας ότι μόνο αυτά είναι ικανά να τους διατηρήσουν σε τροχιά εξουσίας, αν όχι στην ίδια την εξουσία, καθώς ο πολυκερματισμός του πολιτικού και κομματικού συστήματος καθιστά δύσκολη την αυτοδυναμία των αντιπάλων τους.
Αντί να επιχειρηθεί το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, να προχωρήσουμε σε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων και κινητικότητα, να δούμε προϋπολογισμούς απόδοσης, να προχωρήσει η ηλεκτρονική διασυνδεσιμότητα των βάσεων δεδομένων, να υιοθετήσουμε ένα απλό φορολογικό σύστημα, να κωδικοποιήσουμε τη νομοθεσία και να μεριμνήσουμε για μία πιο αποδοτική δικαιοσύνη, να αγγίξουμε τον πυρήνα του ασφαλιστικού συστήματος, πολιτικές που είναι εξόχως μεταρρυθμιστικές, ασχολούμαστε με κάποιες εντελώς ρηχές πρωτοβουλίες αλλαγής των θεσμών, που παρουσιάζονται σε μικρής κλίμακας κομματικές συγκεντρώσεις.
Η θεσμική ανασυγκρότηση βέβαια είναι μία σοβαρή κουβέντα, που ίσως έχει αργήσει να γίνει, όμως, εάν κάποιος την αντιμετωπίζει ως τέτοια και εφόσον έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φέρνει σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι και ενδιαφέρεται για κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης. Αντίθετα είδαμε να χρησιμοποιείται αυτή η πρωτοβουλία με όρους κομματικού τακτικισμού, που αποξένωσε την αντιπολίτευση και κινήθηκε σε χαμηλά στάνταρτ.
Βέβαια το κυβερνάν χωρίς καμία συναίσθηση είναι μία διαδικασία που πάντοτε αποδεικνύεται σύντομη, όσοι τακτικισμοί κι αν γίνουν. Η ζώσα πραγματικότητα, η βιωμένη εμπειρία, η οικονομική δυσπραγία παράγουν αποτελέσματα που δεν ανατρέπονται εύκολα. Ιδιαίτερα εάν κανείς κόβει το ΕΚΑΣ και μοιράζει κάρτες σίτισης και ταυτόχρονα εκδράμει σε νησιά με πολυπληθείς συνοδείες με κρατική δαπάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου