Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

7 + 1 λόγοι στήριξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης


1.                Η Δημοκρατική Συμπαράταξη εκφράζει τον πολιτικό εκείνο χώρο που σε όλες του τις εκδοχές και με όλες τις ολιγωρίες και τα λάθη κράτησε την Ελλάδα όρθια τα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Ανέλαβε εξ’ ολοκλήρου τις ευθύνες των λαθών της Μεταπολίτευσης χωρίς όμως να του αναλογούν όλες. Με βαθύ αίσθημα ευθύνης στάθμισε ως σημαντικότερη την πορεία της χώρας παρά την τύχη της παράταξης.

2.     Δεν είπε ψέματα, δεν έπαιξε με τον πόνο του ελληνικού λαού, δεν έταξε εύκολες λύσεις. Συμπιέστηκε ανάμεσα σε «Ζάππεια 1-2-3» και σε «προγράμματα Θεσσαλονίκης» που στην πρώτη επαφή με την πραγματικότητα εξαερώθηκαν και κατέστησαν κείμενα άνευ αξίας.

3.       Δεν χρησιμοποίησε κανένας εκ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης λόγο διχαστικό, πολωτικό, αντιευρωπαϊκό, αντικοινοβουλευτικό, εθνικολαϊκιστικό και αντιθεσμικό. Με προτάσεις – και διαφοροποιήσεις- επιχειρήματα, λόγο δημοκρατικό, ήπιο και ρεαλιστικό συμμετείχε στο δημόσιο διάλογο.

4.       Οι όποιες προτάσεις για επιμέρους αλλαγές των μνημονίων ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες. Δεν δαιμονοποιούσαν το μνημόνιο παρά μόνο προσπαθούσαν σε συνθήκες κοινωνικά και πολιτικά οξυμένες να πετύχουν τροποποιήσεις προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

5.       Ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος δεν υπήρξε ποτέ μέρος του λεγόμενου μπλοκ δυνάμεων του αντιμνημονίου. Το αντιμνημόνιο – το μεγαλύτερο και ίσως πιο καταστροφικό πολιτικό ιδεολόγημα- σε καμία φάση της κρίσης δεν μπόρεσε να μετουσιωθεί σε θετική πρόταση διακυβέρνησης. Ο αντιμνημονιακός τρόπος μπορεί μεν να συνένωνε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες και αιτήματα, μπορεί να ανέδειξε κόμματα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό από το περιθώριο, ποτέ όμως δεν συνιστούσε εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Ήταν μια ρηχή και πολιτικά επιδοτούμενη στρατηγική με στόχο την εξουσία και όχι την υπέρβαση της κρίσης. Η Η πίεση δε που άσκησε στις προοδευτικές δυνάμεις, στις δυνάμεις της ευθύνης και του ρεαλισμού ήταν τεράστια καθώς απονομιμοποίησε κάθε πρόταση, κάθε εγχείρημα και κάθε μετριοπαθή λόγο των λύσεων και των τεκμηριωμένων προτάσεων υπέρ ενός αβαθούς και στείρου δήθεν ριζοσπαστισμού.

6.       Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων – ακόμη και αντίπαλων πολιτικών δυνάμεων αλλά σίγουρα δημοκρατικών. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι απότοκος αυτής της θέσης, είναι μερική υλοποίηση αυτής της άποψης. Όταν οι συνεργασίες θεωρούνται μονόδρομος υπέρβασης της κρίσης και ταυτόχρονα αναγκαία και ικανή συνθήκη μεγάλων αλλαγών σε κράτος και οικονομία, αποτελεί δείγμα αξιοπιστίας και θέλησης η συνεργασία όμορων πολιτικών ρευμάτων και κομμάτων.  Η υπέρβαση υπαρκτών αλλά πολύ μικρών διαφορών είναι δείγμα ωριμότητας και σωστής ιεράρχησης. Η χρήση των διαφορών αυτών – συνήθως προερχόμενων από το παρελθόν – για την ακύρωση κάθε συνεργατικής προσπάθειας είναι μια πρακτική που πρέπει να κλείσει τον κύκλο της.

7.       Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε αυτές τις εκλογές ο αυθεντικός εκφραστής του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου, ενισχυμένος μάλιστα από τις καλύτερες των παραδόσεων της μεταπολιτευτικής αριστεράς. Είναι το πρώτο αλλά σημαντικότατο βήμα μιας μεγάλης προσπάθειας ανασύστασης και δημιουργίας ενός προοδευτικού – δημοκρατικού και σοσιαλδημοκρατικού υποκειμένου που και θα αναλάβει μέρος των ευθυνών της διακυβέρνησης σήμερα αλλά και θα διεκδικήσει την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον. Η παράταξη δεν βρίσκεται σήμερα στο σύνολό της στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης  όμως στόχος μας είναι η σταδιακή συνένωση των δυνάμεων.

8.       Η ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ( ευρωπαίοι σοσιαλιστές) είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας την κρίσιμη στιγμή. Είναι η πραγματική δύναμη αλλαγής στην Ευρώπη υπέρ της πολιτικής ενοποίησης και της αλλαγής των πολιτικών λιτότητας. Αυτοί είναι οι φωνή της προοδευτικής Ευρώπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου