Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Αναπόδραστες εξελίξεις - άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 9/9/2018




Εν όψει ΔΕΘ, τα κομματικά επιτελεία εργάζονται πυρετωδώς καθώς το βήμα της είθισται να σηματοδοτεί τη νέα πολιτική χρονιά, που αντιμετωπίζεται ήδη ως προεκλογική. Φέτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια να χρωματίσει με αισιοδοξία την επίσκεψή του, ανέφερε πως θα είναι η πρώτη χρονιά χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και καταναγκασμούς, υπονοώντας μία διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησής του να δώσει κάτι παραπάνω σε παροχές – κοινωνικές δαπάνες.

Η εμπειρία δείχνει όμως πως όσες παροχές και να ανακοινώσει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, δεν μεταβάλουν ουσιωδώς το πολιτικό και δημοσκοπικό κλίμα, καθώς το τελευταίο διαμορφώνεται σταδιακά μέσα στο χρόνο και συμπυκνώνει πολλές εξελίξεις  σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα.

Η δραματική καταστροφή στο Μάτι Αττικής, με τον αδιανόητα μεγάλο αριθμό των νεκρών λίγα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του κράτους, την επικοινωνιακή παρωδία και τον εμφανή κυνισμό της εξουσίας ήταν ένα σημείο καμπής. Η θεωρητική και απόμακρη  διάλυση του κρατικού μηχανισμού, η αποδιάρθρωση των υπηρεσιών, η επιχειρησιακή ανετοιμότητα και ανικανότητα των πολιτικών προϊσταμένων από φιλολογική κουβέντα, πολιτικολογία και αντιπολιτευτική  κατάφαση μετατράπηκε σε αίτιο θανάτου. Η αναφυλαξία της εξουσίας στη λογοδοσία και την ανάληψη ευθύνης την απογύμνωσε από κάθε μανδύα ενσυναίσθησης. «Εδώ δεν ενδιαφέρονται για τους νεκρούς που κάηκαν θα ενδιαφερθούν για τα άλλα ζητήματα», θα μπορούσε να είναι μια σκέψη ενός μέσου ψηφοφόρου και ορθά.

Το ντεμαράζ επικοινωνιακών νικών με την αναγγελία εξόδου από το Μνημόνιο στην Ιθάκη μέχρι την υπογραφή ορισμένων κλαδικών συμβάσεων εργασίας δεν έχει κανέναν απολύτως αντίκτυπο καθώς η ζώσα πραγματικότητα της δραματικής οικονομικής δυσπραγίας είναι συντριπτική. Όσοι προπαγανδιστικοί πόροι και αν κινητοποιηθούν, όσα δωράκια και διευθετήσεις και αν τακτοποιηθούν όσο η οικονομία δεν εκκινεί δεν υπάρχει περίπτωση αλλαγής κλίματος.

Το αναπόδραστο των εξελίξεων βέβαια δεν σηματοδοτεί παραίτηση και νηνεμία.  Μάλλον το αντίθετο σε επίπεδο πολιτικού και κομματικού ανταγωνισμού. Το δυστύχημα είναι πως μια τέτοια ποιότητα ανταγωνισμού δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη ενός στοιχειωδώς γόνιμου διαλόγου για το μεταμνημονιακό μέλλον. Η πόλωση και οι αντεγκλήσεις δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καμία σύνθεση, σε κανένα σχέδιο. Μπορούν όμως να συγκρατήσουν κοινωνικές δυνάμεις στην κάλπη και να διασφαλίσουν πως ο ηττημένος θα παραμείνει σε μεγέθη και επιρροή κόμματος εξουσίας.

Η χώρα έχει μπροστά της όλες τις προκλήσεις ανοιχτές, το πολιτικό σύστημα πλην εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού ατόμων προχωρά αμέριμνο αναπαράγοντας παθογένειες του παρελθόντος και η κοινωνία φαίνεται εξουθενωμένη από τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Το παρόν δημοσιεύθηκε και στον δικτυακό τόπο www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου