Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Πατήστε γκάζι, άρθρο για την εφημερίδα ΤhessnewsΗ προσέλευση στις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική. 210.000 συμπολίτες κατέβαλαν το αντίτιμο, στήθηκαν σε ουρές και ψήφισαν σε μία άρτια διαδικασία που προετοίμασε η επιτροπή Αλιβιζάτου περιβάλλοντας την με κύρος και σοβαρότητα.
Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται, ιδιαίτερα μετά από μία 7ετία όπου ιδρύθηκαν εκατοντάδες συλλογικότητες, διασπάστηκαν πολλά κόμματα, εμφανίστηκαν εξίσου πολλά και ο πολιτικός διάλογος κινήθηκε μεταξύ των πλατειών των αγανακτισμένων και κουτσαβάκικου λογυδρίου στη Βουλή.

Οι δύο υποψήφιοι που αναμετρώνται στο δεύτερο γύρο προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει πως ακόμη και ως αντανάκλαση το ΠΑΣΟΚ διατηρεί ψήγματα της κεντρικότητας του. Βέβαια αυτό δεν αρκεί καθώς το επίδικο πλέον είναι μία νέα παράταξη που θα απευθύνεται σε ευρύτερα ακροατήρια.

Η επιτυχία αυτού του εγχειρήματος είναι εθνική υπόθεση, όσο και αν αυτή η άποψη ξενίζει. Η είσοδος της χώρας στην κρίση έγινε από το δρόμο της πολιτικής και όχι της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι και η έξοδός της θα γίνει από τον ίδιο δρόμο. Τα σημερινά μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν – έχουν συστήσει έναν κακέκτυπο δικομματισμό όπου όσο και αν ενδύεται το ρούχο της κανονικότητας, παραμένει ιδιόμορφος. Εξ’ ου και το χρονικό μάκρος της κρίσης, η διαρκής περιδίνηση και η αδυναμία σταθερότητας.

Οι δύο υποψήφιοι, με τα διαφορετικά προσωπικά και πολιτικά χαρακτηριστικά πρέπει να αποφύγουν πολύ συγκεκριμένα λάθη  ή πεπατημένα μονοπάτια. 

1ον Το ΠΑΣΟΚ έστω και αναπαλαιωμένο, δεν μπορεί – δεν επαρκεί.

2ον Οι μάχες κερδίζονται με το λεγόμενο team building. Χρειάζονται αμφότεροι σοβαρές ηγετικές ομάδες, απαιτείται η πλαισίωσή τους από επιστήμονες, στελέχη κλπ. Ενός ανδρός/γυναικός αρχή δεν νοείται σήμερα.

3ον Κόμμα θεσμικό, συμμετοχικό, με δημοκρατικές  διαδικασίες και αποφασιστική ψήφο στα μέλη. Δικαιώματα και υποχρεώσεις, όχι συνεδρια και διαδικασίες χειροκροτητών.

4ον Ταχύτητα. Η χώρα δεν έχει χρόνο, απαιτείται προγραμματικός λόγος με βάθος, μεταρρυθμιστικός, επεξηγηματικός και στοιχειωδώς οραματικός.

5ον Ανανέωση. Η παράταξη είναι γερασμένη. Χρειαζόμαστε νέο αίμα. Τη δεκαετία του 1970 στο ΠΑΣΟΚ ήταν όλοι σχεδόν η γενιά του Πολυτεχνείου, το 2000 Κώστα Σημίτη ψήφισε το 51% των νέων, το 2009 Γιώργο Παπανδρέου το ίδιο. Δεν ήμαστε και δεν θέλουμε να καταντήσουμε ένα πράσινο ΚΚΕ που στις τάξεις του παραμένουν ηλικιωμένοι νοσταλγοί ενός σοσιαλιστικού ονείρου, όσο και αν τιμούμε κάθε γενιά για τους αγώνες της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου