Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Η ομιλία μου στο 2ο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς



( στο χρονικό σημείο 1:16:30)

Παραθέτω ολόκληρο το κείμενο που για λόγους χρόνου δεν το χρησιμοποίησα

Συντρόφισσες, σύντροφοι
Τέσσερα σημεία σε πέντε λεπτά - ελπίζω να τα καταφέρω.

Σημείο 1ο : Ο άνθρωπος στη Δύση θα ζήσει πιο φτωχά. Θα ζήσει πιο φτωχά για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε και έχουν να κάνουν με την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας και την οικονομική άνοδο των δυνάμεων της Ανατολής. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, αλλά κυρίως πρέπει να το καταλάβετε εσείς - η μεταπολεμική γενιά των baby boomers- στα καθ' ημάς η γενιά του Πολυτεχνείου. Η γενιά που σε υπερεθνικό επίπεδο λέγεται πως κατανάλωσε το 120% του προϊόντος που παρήγαγε. Το πως καταναλώθηκε αυτό το προϊόν - με δίκαιο ή άδικο τρόπο- είναι θέμα και εσωτερικό ζήτημα κάθε χώρας.

Σημείο 2ο : Σε συνέχεια του πρώτου, σας καλώ να σκεφτείτε. Είναι δυνατόν σήμερα, με τη χώρα χρεοκοπημένη και με τους λίγους πόρους που έχουμε να δίνονται 5 δις ευρώ σε συνταξιούχους κάτω των 63 ετών; Είναι δίκαιο; Είναι δίκαιο για τα παιδιά σας; Είναι αναπτυξιακό; Ή μήπως είναι αριστερό και προοδευτικό; Μόνο αν τα καταφέρει η νέα γενιά υπάρχει η πιθανότητα και όχι βεβαιότητα να καταφέρουμε να διασώσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, το κράτος πρόνοιας και όλα όσα η δική σας γενιά καθιέρωσε, στηριζόμενη και σε αγώνες της προηγούμενης. Δώστε τη δυνατότητα μέσα από τη Δημοκρατική Αριστερά να τεθεί αυτό το ζήτημα στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου. Διότι η κρίση δεν έχει μόνο την ταξική της πλευρά, έχει και την διαγεννεακή. Το δημογραφικό προφίλ της χώρας το φωνάζει και είναι χρέος των προοδευτικών δυνάμεων να το ακούσουν.

Σημείο 3ο : Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου. Όλοι το λέμε - τίποτα δεν γίνεται. Τί συμβαίνει όμως; Τα λίγα χρήματα που διαθέτουμε σαν χώρα θα τα στρέψουμε πάλι σε μεγάλα έργα; Σε ακριβά έργα; Σε πανάκριβους αλλά πλέον άδειους αυτοκινητόδρομους; Και όλοι ξέρουμε ποιοί χτίζουν τους αυτοκινητόδρομους... Ποιός το επιβάλλει; Ποιός το αποφασίζει αυτό; Με ποιά κριτήρια; Με υποπολλαπλάσιους πόρους σε σύγκριση με αυτούς που κατευθύνονται σε κατασκευή μεγάλων έργων θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε πολλαπλάσιες νέες, μόνιμες και καλοπληρωμένες  θέσεις εργασίας, για τη νέα γενιά. Με αυτόν τον τρόπο βρίσκουμε τη νέα θέση μας στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, δίνουμε την ευκαιρία στη νέα γενιά, παράγουμε νέο πλούτο και ακολούθως μπορούμε να συζητήσουμε με ποιόν τρόπο μπορούμε να τον διανείμουμε με πιο δίκαιο τρόπο. Σκεφτείτε και το εξής - σήμερα η χώρα εξάγει περισσότερη τεχνολογία παρά αγροτικά προϊόντα.

Σημείο 4ο
: Κεντροαριστερά. Όλα τα ανωτέρω δεν θα τα κάνει η Δεξιά και δεν θα τα κάνει μια κρατικιστική αριστερά. Θα τα κάνει μια νέα κεντροαριστερά. Ποιά θα είναι αυτή όμως; Ποιά τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά;
Καλώς κακώς στη μεταπολίτευση δημιουργήθηκε ένα συγκεκριμένο πλέγμα εξουσίας. Ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, μέσα μαζικής ενημέρωσης, ολιγάρχες της μεταπολίτευσης με προνομιακή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και σε δάνειους πόρους μέσα σε ένα σχήμα εσωστρεφούς κορπορατιστικού μοντέλου.
Η νέα κεντροαριστερά θα αμφισβητήσει αυτό το πλέγμα εξουσίας ή θα το έχει προνομιακό σύμμαχο;
Θα προτάξει την αυτονομία της πολιτικής ή θα γίνει παρακολούθημα αυτών των συμφερόντων;
Θα δώσει τη μάχη για την αλλαγή αυτού του μοντέλου ή φιλοδοξεί να το αναστήσει;
Η διαπλοκή έχει θεσμική έκφραση. Νόμιμα μπορεί να καθορίσει επιλογές και δημόσιες πολιτικές. Εμείς για αυτό τί λέμε; Πώς θα τοποθετηθούμε; Τα ερωτήματα προφανή και για εμέ οι απαντήσεις το ίδιο.
Τέλος επιτρέψτε μου - σέβομαι απόλυτα την παράδοση, τις αξίες, τις πολιτικές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς. Δεν προέρχομαι από αυτή την παράδοση. Σας καλώ όμως να την υπερβούμε θετικά. Να συναντήσουμε άλλες παραδόσεις πραγματικά προοδευτικές , δυνάμεις πραγματικά προοδευτικές. Στόχος - όχι η κοινή κάθοδος αλλά μια πραγματική προοδευτική άνοδος.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου