Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Τελική αναμέτρηση στη Θεσσαλονίκη ( όσο το διαβάζεις άκου και το τραγούδι)

Η μάχη ανάμεσα σε Μπουτάρη - Γκιουλέκα για το δήμο και σε Μπόλαρη - Ψωμιάδη για την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ΔΕΝ είναι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ πιο πλατιά και πολύ πιο βαθιά.
   Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον ότι αυτή την Κυριακή πάμε μαζικά στις κάλπες ακόμη και αν δεν είμαστε ψηφοφόροι των δύο κομμάτων. Παίρνουμε θέση ανάμεσα στο υπαρκτό δίλημμα. Παίρνουμε θέση και δεν ταυτιζόμαστε με τους κομματικούς φορείς που στηρίζουν τους υποψήφιους. Δεύτερον εξετάζουμε τα πραγματικά ρεαλιστικά αποτελέσματα των διοικήσεων της πόλης. Έχουμε 8 χρόνια διοίκηση Ψωμιάδη  στη νομαρχία και 25 χρόνια από την άλλη τα ίδια πρόσωπα στο δήμο. Κρίνετε τα αποτελέσματα της πόλης. Αν αυτά τα χρόνια προόδευσε ή έμεινε στάσιμη ( για να μην πω υποχώρησε). Αναλογιστείτε πως μετά την πτώση του ανατολικού μπλοκ κάποιες πόλεις απέκτησαν ξανά το γεωπολιτικό τους βάθος. Η Κωνσταντινούπολη, το Βερολίνο, η Βιέννη, η Θεσσαλονίκη... Βέβαια αν συγκρίνετε θα απογοητευθείτε. Τρίτον, υπάρχει ζήτημα και πολιτισμικών διαφορών - πολιτικών σίγουρα. Δεν είναι τυχαίο πως όπου και αν βρεθείτε ανά την επικράτεια και αν τύχει να ανοίξει πολιτική κουβέντα να σας ρωτήσουν " Μα καλά πώς και γιατί εσείς οι Θεσσαλονικείς ψηφίζετε αυτούς τους ανθρώπους'' ; Το λένε άνθρωποι όλου του πολιτικού φάσματος - νομίζω πως όλοι μας το έχουμε συναντήσει. Μια ντροπή την νιώθουμε. Τέταρτον, ο Μπουτάρης δεν είναι κομματική υποψηφιότητα. Υπήρχε πριν τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, δεν προέρχεται από τους κόλπους του αλλά αθροίζει δυνάμεις ετερόκλητες μεν, προοδευτικές δε. Ο Μπόλαρης είναι όντως μια κομματική υποψηφιότητα που ομολογουμένως την διέκρινε το στοιχείο της σοβαρότητας, της γνώσης των ζητημάτων και κυρίως της συναίσθησης της ευθύνης. Σίγουρα για κάποιον που δεν ψηφίζει ΠΑΣΟΚ είναι κατάτι δυσκολότερο να πάει στην κάλπη υπέρ του Μπόλαρη. Υπάρχει όμως σοβαρός λόγος να το κάνει. Να πάει στην κάλπη για να αποτρέψει την επανεκλογή του Ψωμιάδη.
   Η μάχη είναι δύσκολη. Πολλοί ψηφοφόροι της Αριστεράς είναι απογοητευμένοι από τις επιλογές της κυβέρνησης. Την αντιμετωπίζουν εχθρικά. Όμως εδώ πλέον έχουμε να κάνουμε με την πόλη και την περιφέρειά μας. Έχουμε να κάνουμε με βαθιές πολιτικές και πολιτισμικές διαφορές. Είτε είσαι Αριστερός, είτε φιλελεύθερος, είτε οικολόγος βρίσκεσαι πιο κοντά στις επιλογές Μπουτάρη - Μπόλαρη. Πρόκειται για υποψηφιότητες με τις οποίες μπορείς να διαφωνείς αλλά σε συνδέουν προγραμματικές πτυχές του λόγου τους. Αντιμετωπίζεις τις διαφωνίες και τις διαφοροποιήσεις σου με αυτούς πάνω σε λογικές βάσεις, με διάλογο, σε πολιτικό επίπεδο. Υπάρχει συνεννόηση. Απεναντίας από την άλλη έχεις να κάνεις με πανίσχυρα συστήματα εξουσίας με πελατειακό υπόβαθρό και συμμαχίες με αυτούς που σε έχουν περιθωριοποιήσει. Εκκλησία, εθνικόφρονες, ρατσιστές, παράγοντες, ανθρώπους της νύχτας, κουμπάρους, βαφτιστικά, ξαδέρφια, θείες και όλα αυτά σε ένα επίπεδο α-πολιτικό. 
   Η επιλογή είναι δική σου! 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου